Pompe de caldura
Incalzire

Pompe de caldura

Pompele de caldura sunt varianta ideala si eficienta de utilizare a energiei regenrabile
Pompele de caldura sunt sisteme termice folosite pentru incalzirea sau racirea spatiilor de locuit sau a cladirilor industriale.

Sunt folosite ca sistem unic de generare a caldurii sau cu alte centrale termice in mod complementar. Incalzirea agentului termic facandu-se in mare parte cu energie din mediul inconjurator, caldura captata din sol, panza freatica sau aer, aceasta fiind captata cu echipamente care functioneaza cu energie electrica care energie are in general o pondere ( in functie de tipul de pompa : apa-apa, sol-apa, aer-apa ) de aproximativ 25% iar restul de 75% fiind energie din mediul inconjurator, energie practic inepuizabila.

Pompe de caldura

Aer - Apa

Pompe de caldura care folosesc energia aerului, sunt sisteme relativ simplu de montat si nu necesita, ca in cazul celorlalte modele, foraje de puturi sau sapaturi, dar functionarea lor nu este monovalenta decat pana la o temperatura exterioara de -15gr. mai jos de atat functioneaza bivalent impreuna cu o alta sursa de energie, cu o rezistenta de incalzire suplimentara, la care se pot adauga si panouri solare crescand in acest mod randamentul.

Aceste modele de pompe de caldura pot fi folosite si pentru producerea de apa calda menajera, precum si pentru racire in instalatiile de circulare ale agentului termic prin pardoseala, prin pereti sau tavane ori prin folosirea ventiloconvectoarelor. Randamentul este mai mic decat in cazul celorlate tipuri: pompe de caldura sol-apa si pompe de caldura apa-apa.

Pompe de caldura

Sol - Apa

Pamantul inmagazineaza energia soarelui, aceasta energie este folosita de catre modelul de pompa de caldura sol-apa care o transforma in caldura pentru locuinta. Functionarea lor este asemanatoare cu a pompelor de caldura aer-apa cu exceptia faptului ca energia este luata din sol, cauza pentru care se mai numesc si pompe de caldura geotermale.

Acestea preiau energia termica din sol cu ajutorul unor retele de tevi prin care circula un lichid cu rolul de agent termic de transfer, aceste retele fiind orizontale executate la o adancime de minim 1.5m si ca suprafata, calculata in functie de necesarul modelului de pompa, sau facandu-se foraje si fiind instalate in plan vertical.Deasemenea acest model de pompa de caldura poate fi folosit pentru producerea apei calde menajere si pentru racire in timpul verii. Randamentul acestui tip de pompa de caldura este mai mare ca cel al pompei de caldura aer-apa dar mai mic decat al pompei de caldura apa-apa.

Pompe de caldura

Apa - Apa

Aceste pompe folosesc energia solara inmagazinata de apa din straturile freatice sau mai rar de apa din lacuri sau rauri. La instalarea acestui sistem avem nevoie, in functie de capacitatea pompei de caldura, de cel putin doua puturi de apa, unul din care se extrage apa si trebuie sa fie in amontele panzei freatice si cel de-al doilea in care se deverseaza apa din pompa de caldura si care trebuie sa fie in aval

Trebuie avuta mare grija la debitul de apa pe care il asigura putul de apa, in general este nevoie de un minim de 2 mc/h. Aceste pompe de caldura sunt folosite deasemenea pentru producerea de apa calda menajera precum si pentru producerea agentului termic rece in cazul racirii pe timpul verii cu ajutorul instalatiilor din pardoseala sau pereti si tavane. Pompele de caldura de tipul apa-apa au randamentul cel mai mare dintre toate modelele ajungand la valori de ordinul 5.5-6kW termici produsi pentru 1kW electric consumat.