Sisteme de Ventilatie

Ventilația este procesul de schimbare sau înlocuirea a aerului într-un spațiu pentru a oferi înaltă calitateaerului din interior. Ventilația este utilizată pentru îndepărtarea de mirosuri neplăcute, fum, căldură și umiditate excesivă, a introduce aer din exterior, pentru a menține aerul circulant în interiorul clădirilor, și pentru a preveni stagnarea aerului interior. Ventilația include atât schimbul de aer cu exteriorul, precum și circulația aerului în interiorul clădirii.

Efectuam montajul si mentenanta sistemelor de ventilatie de tip:

  •  Casnic: recomandate pentru spatii de mici dimensiuni, perfecte pentru locuita dumneavoastra
  •  Comercial: pretabil pentru desii si birouri de firma
  •  Industraile: cel mai adesea intalnite in hale de productie,fabrici si depozite

Sistemele de ventilatie cu recuperare de caldura functioneaza pe baza unui schimb permanent intre aerul din interior si cel din exterior. Eficienta lor, dar si fiabilitatea, putand fi folosite atat in anotimpul cald, cat si in cel rece, permit atat incalzirea, cat si racirea incaperilor. Principiul de functionare este extrem de simplu. De exemplu, atunci cand temperaturile de afara sunt scazute, aerul rece din exterior patrunde in sistem si este incalzit prin caldura aerului captat din interior.


Perdelele de aer se instaleaza la intrarea in interior si au forma unei perete de aer care blocheaza transferul de aer intre interior si exterior. Astfel, aerul curat aflat la o temperatura optima din interior nu iese in exterior datorita acestei bariere, la fel cum aerul poluat, gazele de esapament, fumul, insectele din exterior etc. nu patrund in interior.

Tipuri de Ventilatie :
Naturala,Mecanica

Ventilatie Naturala

Cladirile sunt ventilate in mod natural prin intermediul unor deschideri in acoperis: cosuri, ferestre sau deschideri care utilizeaza acelasi efect ca al cosului de fum, prin diferente de temperatura si presiune, etc.

In cladirile vechi, neetanseitatile din jurul ferestrelor si usilor au oferit un anumit grad de circulatie a aerului. Cladirile noi de astazi sunt prevazute cu ferestre si usi mai eficiente, cu etansari mai stricte, avand un grad ridicat de izolare termica.

Cea mai utilizata abordare este aceea de a deschide pur si simplu ferestrele; acest lucru va fi cu atat mai eficient daca ferestrele sunt situate pe pereti opusi ai camerei. Doar cateva minute pot fi suficiente pentru a asigura o buna ventilare. Efectul de cos de fum este un sistem avantajos de ventilatie naturala. Atata timp cat exista o ventilatie continua, tot ceea ce este necesar este prevederea unui orificiu extern de admisie  si asigurarea trecerii aerului dintr-o camera in alta. Aerul este introdus prin acesta si este evacuat prin cos.

In anumite conditii, fluxul de aer se poate inversa si in acest caz ar trebui instalat un ventilator centralizat. In cladirile industriale, schimbul de aer poate fi gestionat prin montarea unor ventilatoare pe acoperis, actionate manual sau automat.

Ventilatie Mecanica

Pentru a asigura un bun control al fluxului de aer – in situatiile in care nu exista ventilatie naturala – poate fi proiectat un sistem mecanic de aerisire astfel incat sa fie asigurate fluxurile adecvate de ventilatie. In astfel de sisteme, debitul de aer este furnizat de unul sau mai multe ventilatoare. Exista doua sisteme, unul ce presupune folosirea conductelor si cel fara conducte. Cel fara coducte consta in pozitionarea unuia sau a mai multor ventilatoare de evacuare in pereti  sau ferestre. Un exemplu simplu al unui system de ventilare ar fi montarea unuia sau a mai multor ventilatoare de evacuare si o serie de deschideri care ar permite circulatia aerului liber in incapere. Pozitionarea si marimea deschiderilor trebuie sa fie potrivite pentru a asigura un debit uniform si sufficient de distributie a aerului. Aceste deschideri pot fi inlocuite cu ventilatoare de introducere, de obicei montate pe peretii opusi ventilatoarelor de evacuare. Aceasta este o solutie foarte obisnuita in mediile industriale.

In unele cazuri, ventilatoarele nu pot fi montate pe perete: in acest caz, tubulatura sau canalele de distributie a aerului sunt utilizate pentru a transporta aerul catre grilele de aspiratie sau refulare. In mediile rezidentiale si comerciale, sistemele de ventilatie prin tubulaturi sunt de preferat deoarece ventilatoarele se pot pozitiona la o anumita distanta fata de locatari, eliminand astfel zgomote suplimentare.

Ventilatia mecanica poate fi impartita in sisteme cu un singur flux sau cu dublu flux de aer.

Un singur flux: Extractie

Sistemele de acest tip extrag aerul din incapere si il transporta spre exterior (in general prin acoperis) prin conducte. Ventilatorul extractor este de obicei pozitionat la o anumita distanta fata de incaperea pe care o deserveste. Aerul circula prin intermediul gurilor de ventilatie prin peretii perimetrati sau prin usi si ferestre. Uneori, aceste guri de ventilatie sunt pozitionate in spatele radiatoarelor, astfel incat aerul introdus sa se incalzeasca usor inainte de a intra in incapere.

Daca este necesar un sistem de ventilatie, este esential ca toate usile interne sa fie prevazute cu grile de transfer care sa permita trecerea aerului. Grilele trebuie dimensionate astfel incat sa nu permita pierderi excesive de energie termica si viteze de aer mai mari de 1 m/s.

Intr-un context rezidential, extractia este folosita de obicei in zone umede (bucatarii, bai, spalatorii etc.), in timp ce aerul proaspat este livrat in camerele de zi si dormitoare.

In cladirile de birouri, aerul proaspat este livrat in birouri, in timp ce extractia se face din coridoare prin grile de tavan conectate prin conducte spre exterior; canalele pot fi conduse spre acoperis, unde se afla de obicei si ventilatoarele.

Flux dublu: introducerea si evacuarea aerului

In cazul unui sistem cu flux dublu, atat extractia cat si introducerea aerului in zonele de ventilat sunt mecanice. Extractia este aceeasi ca si pentru sistemele cu un singur flux. Extractia si introducerea aerului  se poate realiza prin canale si guri de aerisire prin circuite separate. Fluxurile de introducere si extractie sunt coordonate de un controller. In sistemele mai complexe, aerul proaspat poate fi tratat inainte de a fi livrat in incapere prin filtrare, racire sau incalzire, umidificare sau dezumidificare. Sistemele cu flux dublu permit de asemenea utilizarea schimbatoarelor de caldura pentru recuperarea energiei termice din extractie